‘Útmutató’ az élethez a 17.századból

2021. január 19 | Blog

Megszívlelendő szöveg,még ma is sok ponton aktuális, 1692-ben egy régi templomban találták BAltimore-ban. A szerzője ismeretlen.

„Haladj nyugodtan a lárma és sietség közepette és emlékezz arra a békére, ami létezhet a csendben. Elidegenedés nélkül, élj úgy, hogy jó kapcsolatod legyen az emberekkel. Mondd ki finoman és világosan az igazságot; és hallgass meg másokat, még az egyszerű és tudatlan lelkeket is; nekik is megvan a saját történetük.

Ne hasonlítsd magad senkihez, ezzel kockáztatod, hogy léhává és hivalkodóvá válsz. Mindig vannak nagyobbak és kisebbek, mint Te. Örvendj a terveidnek ugyanúgy mint a teljesítményeidnek. Törődj a hivatásoddal, még ha mégoly szerény is, ez egy igazi érték az idők változó virágzásában.

Légy óvatos a Veled történtekkel kapcsolatban, hiszen a világ tele van csalásokkal. De ne légy vak, ami a bátorságot és a lelkierőt illeti. Sok egyén keresi a nagy ideálokat, s mindenütt az élet hősiességgel van tele. Légy önmagad. Különösen ne színleld a barátságot. Ezen felül ne légy cinikus a szerelemben, mert az szemben minden terméketlenségével és kiábrándulásával ugyanolyan örök mint e fű.

Vedd szívesen az évek tanúságait, emelt fővel lemondva fiatalságodról. Szilárdítsd meg a lélek azon képességét, hogy megvédhesd magad váratlan szerencsétlenségben. DE ne bosszantsd magad agyrémekkel. Sok félelem születik fáradtság és magány miatt. Egy egészséges fegyelmen túl, légy jó magadhoz.

Te a világmindenség gyermeke vagy, nem kevésbé mint a fák és a csillagok; jogod van itt lenni. S, hogy Neked világos vagy nem, a világmindenség úgy halad a maga útján, ahogy kell.

Találd meg a békét Istennel, bármi legyen az elképzelésed róla, s bármilyen munkáid vagy álmaid legyenek, őrizd meg az élet hangos zűrzavarában a békét a lelkedben.

Minden álnokságával, unalmas gondjaival és összetört álmaival a világ mégis szép. Figyelj, törekedj a boldogságra. ”